moulin d'André recettes farine pain

Hierbij enkele ideeën van Le Moulin d'André om thuis je eigen brood te maken, om je droge brood te gebruiken in een "0 waste¨optiek zonder en kers op de taart, gebak! Miam, miam!

Enkele recept ideeën

Wit speltbrood "uit eigen oven"

  • 550 g bloem (1/2 tarwe, 1/2 witte spelt)
  • 330 tot 350 g water
  • 7 g zout
  • 15 g verse gist of 10 g droge gist

Meng de gist in het water. Giet het zout, de bloem en het water met gist in een deeg-kneder (keukenmachine met een kneedprogamma).

Kneed het deeg op minimum snelheid gedurende 10 tot 12 min. 

Laat het deeg rijzen gedurende 25 min in de mengkom.

Kneed het deeg nog 30 sec. 

Laat weer rijzen gedurende 15 min.

Breng het deeg over naar een licht met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een bol met de handen. Verdeel het deeg in een vorm (platina, Banneton of gietijzeren schaal). Laat rijzen gedurende 1 tot 1u30.  

Verwarm de oven voor op 250°. Bak het brood 40 min. Verlaag de oventemperatuur telkens 10° om de 10 minuten. 

 

moulin d'André pain d'épeautre blanc

Integraal speltbrood "uit eigen oven"

  • 550 g bloem (60% tarwe, 40% integraal spelt)
  • 330 à 350 g water
  • 7 g zout
  • 15 g verse gist of 10 g droge gist

Meng de gist in het water. Giet het zout, de bloem en het water met gist in een deeg-kneder (keukenmachine met een kneedprogamma).

Kneed het deeg op minimum snelheid gedurende 10 tot 12 min. 

Laat het deeg rijzen gedurende 25 min in de mengkom.

Kneed het deeg nog 30 sec. 

Laat weer rijzen gedurende 15 min.

Breng het deeg over naar een licht met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een bol met de handen. Verdeel het deeg in een vorm (platina, Banneton of gietijzeren schaal). Laat rijzen gedurende 1 tot 1u30.  

Verwarm de oven voor op 250°. Bak het brood 40 min. Verlaag de oventemperatuur telkens 10° om de 10 minuten. 

moulin d'André pain épeautre gris

Integraal speltbrood met zaden "uit eigen oven"

  • 550 g bloem (60% tarwe, 40% integraal spelt)
  • 80 g zaden en pitten (maanzaden, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaden, lijnzaden, ...) naar keuze
  • 330 à 350 g water
  • 7 g zout
  • 15 g verse gist of 10 g droge gist

Meng de gist in het water. Giet het zout, de bloem, het water met gist en de zaden en pitten in een deeg-kneder (keukenmachine met een kneedprogamma).

Kneed het deeg op minimum snelheid gedurende 10 tot 12 min. 

Laat het deeg rijzen gedurende 25 min in de mengkom.

Kneed het deeg nog 30 sec. 

Laat weer rijzen gedurende 15 min.

Breng het deeg over naar een licht met bloem bestoven werkblad en vorm het tot een bol met de handen. Verdeel het deeg in een vorm (platina, Banneton of gietijzeren schaal). Laat rijzen gedurende 1 tot 1u30.  

Verwarm de oven voor op 250°. Bak het brood 40 min. Verlaag de oventemperatuur telkens 10° om de 10 minuten. 

moulin d'André bollen

Pizza deeg

  • 550 g bloem (60% tarwe, 40% integraal spelt)
  • 330 à 350 g water
  • 7 g zout
  • 15 g verse gist of 10 g droge gist

Meng de gist in het water. Giet het zout, de bloem en het water met gist in een deeg-kneder (keukenmachine met een kneedprogamma).

Kneed het deeg op minimum snelheid gedurende 10 tot 12 min. 

Laat het deeg rijzen gedurende 25 min in de mengkom.

Kneed het deeg nog 30 sec. 

Laat weer rijzen gedurende 15 min.

Breng het deeg over naar een licht met bloem bestoven bakplaat. Strooi wat bloem op de bovenkant van het deeg en maak het plat met een deegroller.

Zodra het deeg dun is uitgespreid, giet de tomatensaus en bestrijk de bodem en beleg met al uw favoriete ingrediënten. 

Verwarm de oven voor op 220°. Laat het tussen 20 en 25 min bakken. 

Ideeën: Ham, courgette, aubergine, artisjokken en mozarella of geitekaas. Ham, ananas, champignons, gerookte mozarella en rucola. 

Enkele ideeën met oud brood

Paneermeel

Neem je oud brood, snijd het in stukjes en maal het in de keukenmachine.

Als het fijn gemaald is, verdeel dan al het paneermeel op een bakplaat om het goed te laten drogen. 

Als het gedrogen is, breng het over in een goed afgesloten blik of bus. 

Ideeën: zelfgemaakte fish-sticks, in de oven gebakken groentensticks, garnaalkroketten en gepaneerde koteletten. Haal eerst door bloem, bestrijk dan met eiwit zodat de paneermeel zich hecht.   

moulin d'André fish sticks

Croutons

Gebruik oud brood. Snijd het in blokjes. 

Gooi alle blokkjes brood in een pan op hoge temperatuur, bestrooi met olijfolie en veel kruiden naar keuze zoals curry, zwarte peper, selderzout, kurkuma, basilicum, tijm, rozemarijn, etc.

Roer goed door in de pan zodat het brood in de olie trekt en niet brandt. 

Ideeën:om te eten met groetensoep of een Bisque, om toe te voegen aan een sla of om bij het aperitief te knabbelen.

Verloren brood

Klop een ei los met melk in een kom en giet alles in een diep bord.

Doop een sneetje oud brood in het mengsel en laat beide zijden goed weken. 

Bak deze direct op een warme pan tot dat elk zijd goud wordt. 

Ideeën:  beleg met siroop, suiker en citroensap, fruitmoes, olijfolie en gekruide tomaten, aardbeien, bananenschijfjes of kaas.